Mijn WordPress Community Break

This post is written in dutch. Why? Lack of time and a gentle reminder why multilingual is so important for WordPress-core. Oh, and put Preferred Languages in core please. So if you don’t know dutch: use Google Translate!
But to share the bottomline of the story: i quit WordPress Contributions for a year. By the way: no drama here, it’s mostly a business-related decision.


Ik heb besloten om te stoppen met het organiseren van Meetups en WordCamps, tenminste voor minstens 1 jaar.

Ik neem een Community-break van juni 2019 tot en met juni 2020.

De finale beslissing kwam in de aanloop voor onze 50ste editie én 5de jaargang van WP Meetup Antwerp. Een mooi moment om de fakkel over te dragen.

Wie wil er helpen met Meetup Antwerpen?

Veerle heeft aangegeven dat ze eventueel wel verder wil organiseren; tenminste als ze hulp krijgt. We zoeken dus iemand die ook zot is van WordPress én mensen graag bij elkaar brengt.

Op wpbelgium.be vind je deze ‘vacature’-pagina die perfect beschrijft wat er gevraagd wordt van een meetup organizer.
Link: https://wpbelgium.be/antwerpen/vacature-co-organisers-wpma/

Dus AUB: help Meetup Antwerpen naar de volgende 5 jaar.
We hopen alvast dat iemand van onze leden (of meerdere personen) naar voren komt.
We hebben jouw hulp nodig.

Wat zijn de 4 hoofdredenen waarom ik tijdelijk stop?

Reden 1: Tijd

Een actieve rol in de WordPress Community is niet meer combineerbaar met de huidige groei van Davel en Woofers. Davel bouwt websites/marketing. Woofers onderhoud en begeleid WordPress website eigenaars. Een derde bedrijf volgt waarschijnlijk in het najaar.

2018 was een crash-jaar voor Davel. In een combinatie van WordCamp/meetups organiseren, sterfgeval, huis kopen, verbouwen en verhuizen, een pak minder offertes. Dat resulteerde in een omzetsverlies van 35%. Eind 2018 heb ik dan flagrant een nieuwe strategie uitgedokterd die nu klaarblijkelijk opbrengt. Het eerste kwartaal van 2019 betekende al 40% van de omzet van 2018. (om mijn tijdsgebrek effe goed te kaderen)

Vanwege dat tijdsgebrek zag ik er ook meer en meer tegenop om naar Antwerpen te rijden.
Veel WP mensen denken dat ik in Antwerpen woon, maar ik woon op zo’n 50 minuten. Filetijd ligt rond de 70 minuten. Sowieso, het was destijds wel de beste beslissing ooit om Antwerpen te kiezen als Meetup-plek.

Reden 2: Community Profilering

Als je bijdraagt aan WordPress op community-vlak (en een lead-rol opneemt) sta je in de kijker. Je doet introducties op meetups/wordcamps of vervangende talk/showcase. De mindset die de laatste jaren opsteekt is dat zulke Community-bijdrages handig zijn voor je eigen business storen me enorm. “Het levert je zogezegd klanten op.” Ik ga dit niet ontkennen. Maar ik wil wel benadrukken dat dit bitter weinig heeft opgeleverd in vergelijking met het aantal uren dat er is in gekropen.

En trouwens, het is/was nooit mijn bedoeling. Ik wou gewoon WordPressers bijeenbrengen om van elkaar te leren. That’s it. In Antwerpen zijn we trouwens altijd super voorzichtig geweest met die bepaalde vorm van persoonlijke profilering. Enkel sinds een half jaar plaatsen we in de meetup-post een sponsorlinkje; omdat we beide ook altijd al de minieme zaalkosten + speakergifts hebben betaald.

Maar er is een reden waarom ik deze profilering aanhaal.
Met Woofers gaan we in 2019 nog explicieter WordPress hulp & support aanbieden.
En in mijn optiek en mindset valt zo’n commerciëlere ‘support’-rol dan heel moeilijk te rijmen met een openbare Community rol. Nogmaals: ik weet dat dit aan mij ligt. Hoe andere hun community-zijnde uitspelen; daar zal ik nooit iemand op beoordelen. Wat mij persoonlijk betreft: ik wil en kan dit niet meer combineren. Zeker niet in deze komende fase van Woofers.

Reden 3: plaatsmaken!

Soms heb ik de indruk dat er een soort van lifecycle is bij Open Source contributors. Ik weet niet of dit goed of slecht is. Als ik écht moet kiezen denk ik: t’is goed zo.

De lifecycle is: je vliegt erin met veel enthousiasme, je draagt bij, maakt vrienden,niet altijd akkoord met de gang van zaken, het begint te knagen, je tijd kan anders, het wordt drukker, community-focus zakt weg en uiteindelijk doe je een stap terug.

Je maakt plaats voor een nieuwe contributor.

Die plaats ga ik ook maken om anderen de kans te geven om hun ding te doen met Meetup Antwerpen, Meetup Hasselt en eender welke WordCamp in België.

Ik durf zeggen dat ik een trekkersrol had binnen de Belgische WordPress Community. Maar dat betekent niet dat ‘dingen’ gaan stoppen. Ik ben perfect vervangbaar; de trein rolt verder.
En iemand anders zal die rol perfect kunnen doen, en zelfs beter aanpakken.

Sowieso, ik hoop dat dit ook effectief gebeurd. En voor advies staat m’n deur altijd open.

Reden 4: Zelf protectie

Als ik ergens voor ga, kan ik mezelf ook volledig 100% smijten. Als ik er maar 80% kan voor inzetten, dan werkt het niet meer voor mij.
Combineer dit ook met een sterke wil om bepaalde keuzes door te drijven; dan was ik niet altijd de aangenaamste persoon. Als lead bij WordCamp Antwerp 2018 was ik redelijk prikkelbaar waarvoor ‘mijn welgemeende excuses’ aan iedereen die zich eraan stoorde. Het was een kwestie van iets té goed willen doen. Een kwestie van m’n soms belachelijk hoge tijdsinzet ook te willen opdringen aan andere. En een kwestie van al 13j een eenpersoonszaak te zijn waardoor ik niet altijd een goede teamplayer was.

Dus ja; er is zeker ook genoeg zelfreflectie op m’n terugblik van 5j Community-werk.
Ik werk hier nu aan, dagdagelijks.  Want voor de eerste keer in 13j zal ik met Davel en Woofers heel veel samenwerken & investeren in andere mensen: WordPressers, copywriters en marketeers. Het wordt een mooie bende bijeen.
Ik kijk er geweldig naar uit om een soort van vast distributed team te creëren.
Als je je nu geroepen voelt, stel jezelf gerust voor.

Effe tussendoor: Degene die mijn bijdrages volgen hebben misschien ook gehoord over mijn oproep tot betalende WordPress bijdrages via een gezamenlijke fonds. Voornamelijk dan voor Freelance Contributors; meestal self-employed personen. Als zij bijdragen aan WordPress, verdienen ze op dat moment niets. Geen enkele vorm van (financiële) backup. Kijk gerust rond in je WordPress community, je staat er verbaasd van hoeveel self-employed mensen bijdragen aan WordPress. Gigantisch meer in vergelijking met mensen die bij een agency werken, en dus wel een vorm van backup hebben.

Voor die self-employed mensen met fantastische talenten hoop ik dat er ooit een fonds komt.

Gefrustreerd om frustraties

De laatste tijd hoor je veel berichten over (freelance) contributors die opstappen omdat ze gefrustreerd zijn, zich niet geapprecieerd voelen.

Zo’n weg wil ik niet opgaan. Ik heb eerlijk gezegd genoeg van al dat #wpdrama en ga me er niet meer in vermengen in m’n sabbatjaar.

Het jaar 2018 heeft me doen inzien dat je beter positiever kan denken, al is dat niet altijd zo makkelijk. Ik zie ook zaken die me enorm storen, er wordt gemeten en beoordeeld met verschillende maten en gewichten, dikwijls werkmieren vs de ‘rockstars’, tenen worden langer en langer. En t’is niet zozeer een WordPress Community kwestie, eerder ook iets maatschappelijk; denk ik. Of ik ben een oude zak én te gevoelig geworden, dat kan ook. :-).

Dus ik heb besloten om hier niets meer over te zeggen. (al had ik oorspronkelijk een volle pagina hierover uitgeschreven). Maar als je m’n mening wil weten, dat geef ik die mening enkel one to one.

Wat alle #wpdrama betreft hoop ik alleszins dat het Governance Project hierin een interessante bijdrage kan opleveren. En dat Automattic hier uiteindelijk voor open zal staan.

We kunnen sowieso best nu al wel een soort van onafhankelijk ombudsteam gebruiken. Maar tja, dan heb je een ook algemeen fonds nodig. 🙂

Mijn weg naar WordPress Community totdusver

Op WordCamp Europe 2013 (m’n allereerste WordCamp) ging ik op zoek naar een ‘vlaamse’ persoon om een lokale WP Community te starten. Of tenminste andere WordPressers te leren kennen, want het begrip meetup was me toen onbekend.

Ik had me trouwens voor WCEU13 ook aangemeld als vrijwilliger, maar werd geweigerd. Ik herinner me de mail van Remkus en dat ik best wel teleurgesteld was. Maar soit, les geleerd: een niet-selectie (als eender wat: spreker, vrijwilliger) mag je nooit persoonlijk oppakken. Ten slotte, je wint er niets mee. Doe gewoon je ding verder en je ziet: in 2016 was er dan de allereerste editie van WordCamp Antwerp met als keynote-spreker een zekere … Remkus.

It’s a small WP world afterall. 🙂

Een goeie combinatie gevonden

Godzijdank heb ik op WCEU13 Veerle Verbert leren kennen.
Zonder Veerle had de Belgische WordPress Community absoluut niet zo groot geweest zoals het nu is; of dat zelfs Meetup Antwerpen ooit was gestart. Zij heeft uiteindelijk het échte startschot gegeven van dit alles. Tesamen hebben we 5 jaar lang Meetup Antwerpen gerund: 50 edities en 2 WordCamps.

We waren best een goeie combo qua organizers. En nog steeds :-). Allebei redelijk perfectionistisch. Het eerste half jaar deden we zelfs catering op Meetup Antwerpen, jawel. Broodjes smeren, koekjes, chips, drank aansleuren, etc. Grappig, nu ik eraan terugdenk.

By the way: WordPress Meetup Antwerpen is nog steeds de actiefste én langst draaiende WordPress Meetup in de Benelux.
En dan willen we zo houden.
Dus degene die zich geroepen voelen om deze podiumstek te verdedigen, schuif gezellig aan!
We helpen je héél graag verder.

WP Boottochtje met Meetup Antwerpen om 15 jaar WordPress te vieren

De toekomst

Ook al neem ik slechts 1 jaartje een Community-break.

We zullen zien wat ik ga/kan doen als ik (moest) terugkomen naar de WordPress Community.

Ik kan alvast terugblikken op een mooi palmares, het gene wat ik zonder de hulp van zoveel mensen nooit had kunnen bewerkstelligen:

  • 5j WordPress Meetup Antwerpen
  • 2j WordPress Meetup Hasselt
  • WordCamp Antwerp 2016 & 2018
  • Lead Vertaler van nl-be (aub Preferred Languages nu in core! Dit is niet duurzaam!)
  • WordPress vrijwilliger op WordCamp Nederland, WordCamp Nijmegen
  • Sponsor op WordCamp Antwerp & WordCamp Rotterdam

Voila, ik hoop dat alles zowat duidelijk is.
De reeds gepland Meetups te Antwerpen tot juni 2018 zal ik nog mede-organiseren; daarna hang ik even m’n wp-hoed aan de hook, en m’n wp-actions tijdelijk op de filter. Voila, een flauw mopje voor de WP liefhebbers.

Ik wil trouwens geen ‘we gaan je missen’ en ‘merci voor alles’ horen. Een duimpje is genoeg, geen emo-talk, voor emo moet je maar naar The Voice kijken of zo.

Want ik ga niet dood he, ik ben kerngezond, ik ben nog altijd verliefd op mijn vrouw, ze bakt nog altijd heerlijke wafels, ik bezoek zeker nog WordCamps en Meetups; dus dit is helemaal geen afscheidsbericht.

Maar eerder een bericht van “Tot de volgende keer” !

Salut, Dave