Steal like an artist – Bookreview

steal-like-an-artistIk hou van korte en bondig geschreven boeken. Korte en bondige boeken zijn overzichtelijk en laagdrempelig; ze geven me goesting om te lezen omdat het einde altijd in het zicht is. Ik kan ongeduldig zijn.

Het boek “Steal like an artist” is een inspirerende gids over creativiteit in deze digitale wereld. Ze vertellen ons dat niets origineel is; dat alles ooit al eens eek keer is gedaan of uitgevoerd. Uiteraard onder een andere vorm of voortbouwend op een briljant idee.
Als je aan een artiest vraagt waar hij zijn ideeën vandaag haalt zegt ie: ik steel ze. Dat zegt een eerlijke artiest.

Elke nieuw idee is een mix-around van bestaande ideeën. Het aspect van iemand anders idee stelen en omzetten naar jouw vorm is de bottom-line van dit boek. Ideeën stelen is niet slecht; ze kopieëren is een ander element. Daar is wel degelijk blijkbaar een nuance.

In het boek staan ook prachtige quotes geciteerd:

Start met het kopiëren van ideeën. Kopie, Kopie, Kopie. Aan het eind van al die kopiën vind je jezelf.
Yohji Yamamoto

Schrijf het boek dat jij wil lezen

Een goeie klinkende titel, niet. Schrijf niet wat je weet, maar wat je leuk vind. Deze zin alleen al geeft me goesting om dit uit te voeren. Een boek te schrijven. Een bondige boek wel te verstaan. To do aan mezelf: schrijf in 2015 een boek dat ik wil lezen.

Stelen mag niet

Je kan het ook aanzien als een eer. Jouw idee is zo goed dat iemand anders het wil gebruiken. Ook ik kijk altijd ‘rond’ voor inspiratie over nieuwe projecten. Ik kijk naar andere websites, ontdek de code hoe ze bepaalde zaken oplossen. Het is altijd bijleren. Ik merk ook dat andere mensen naar mijn websites kijken; en ze ook ‘kopiëren. Zelfs zo grappig gekopiëerd dat bepaalde foto’s helemaal uit de haak staan. Het maakt me niets uit; ook al heeft me die foto zo’n 20 euro gekost om te kopen. Dat is nu eenmaal de digitale wereld.

Ik krijg niet genoeg van de quotes, nog enkele:

David Bowie: Het enige soort ideeën die ik bestudeer is degene waarvan ik kan stelen

Mark Twain: Het is beter om ideeën rondom je te gebruiken dan ze te negeren.

Glen O’Brien: Je start als een kopie om daarna ‘echt’ te worden.

John Cleese: We weten niet waar we onze ideeën halen, maar zeker niet uit onze computers.

Steve Jobs: Je kan de knooppunten niet koppelen als je vooruit kijkt, enkel als je terug kijkt.

 

Heeft het boek me geïnspireerd ?

Ja, letterlijk en figuurlijk. Met dank aan de auteur Austin Kleon en zijn mooie blog. Als je zijn blog bekijkt lijkt het hard op mijn blog, het is inderdaad ‘gestolen’. Net zoals Austin het heeft ‘gestolen’ van een andere plek. Want deze website is gebouwd met WordPress, meer bepaald het Genesis Theme ‘eleven 40 pro‘. Wat lijkt het theme verdekke hard op die van ons.

Wat is een goede steal; wat is een slechte steal ? Deze afbeelding somt het zowat op:

good-theft-bad-theft