WordCamp Europe 2015

Mijn eerste WordCamp was in 2013: WordCamp Europe 2013 te Leiden in Nederland. Mijn tweede WordCamp was vorig weekend: WordCamp Europe 2015 te Sevilla in Spanje. Het is geweldig om zoveel mensen bij elkaar te zien die bezig zijn met WordPress.

wordCamp_europe_2015_1452

Ik wil het in dit blogbericht niet hebben over de talks. Ze waren dik oké, maar je krijgt zoveel input dat m’n verteringsproces even achterna loopt. Met de talks binnenkort op WordPress.tv zal ik ze zeker stuk voor stuk overlopen; tesamen met mijn notities.

Over 1 talk wil ik het nu wel hebben: die van een zekere Ella Iseulde Van Dorpe. Haar presentatie ging over de front-end editor, maar ik was eens te meer verbaasd toen ze zei dat ze uit Vlaanderen komt. Sinds enkele jaren woonachtig in Glasgow. Et voila, en daar hebben we de eerste Vlaamse presentatie op een WordCamp Europe. Proficiat voor je talk, Ella. Misschien tot op onze meetup in Antwerpen.

Foto’s van WordCamp Europe

 

WordCamp Europe was fantastisch goed georganiseerd.

Het event zat geweldig goed in elkaar, gewoon mooi om te zien. (als event-liefhebber)
Ik maak gewoon nu even (voor mezelf) wat notities; eventueel voor latere meetups of WordCamps.

De planning zat goed: elke talk duurde 25 minuten. Dat is prima, dat houd de spreker bondig en kort op de bal. Achteraf waren er zo’n 5 a 10 minuten tijd voor vragen. Een frame rond een talk duurde 40 minuten; wat maakt dat je tijd had om van zaal te verhuizen of om een babbeltje te slaan. Een frame kon ook 3 talks bevatten van zo’n 10 minuten; lekker strak en direct. Het tijdschema was zo opgesteld dat de lunchtijd ook goed zat; telkens om 12u40. Op vele events word het tijdstip van lunch nogal snel opgeschoven naar halverwege namiddag, zowat rond 13u30 – 14u00. Voor mensen die om gezondsheidsredenen moeten vasthouden aan een vast eetschema was dit een super goed schema; dikwijls overkeken.

De locatie was super: Een hotel en een conferentie-centrum voor 700 tot 900 mensen. Deze locatie was op maat gesneden. Handig en makkelijk om snel even naar je kamer te lopen. Ook voor de meegevrouw was het leuk om af en toe het ventje te gaan bezoeken tijdens de pauzes. Het organizing team heeft bovendien slim rekening gehouden met de ruimte. De expert-desk en offical t-shirt swag lag in het uiterste van de inkomszaal zodat de bezoekers langs alle sponsorstanden moesten passeren. Tijdens de lunch was er meer dan genoeg ruimte en eettafels. Super.

De kleine details zaten goed. Overal in de zaal lagen stekkers onder de stoelen om je laptop of smartphone op te laden. En bovendien goed afgeplakt; waardoor zelfs ik bijna geen enkele ben gestruikeld. :-). Je merkte ook dat de vrijwilligers echt goed ingelicht waren door het organizing team: microfoon, deuren dicht houden, directe ontvangst en uitleg van wat waar is, en zo meer. De naamkaartjes die je rond je nek moest hangen waren groot genoeg; met de voornaam duidelijk leesbaar. Als ik hieromtrent 1 tip kan meegeven: graag ook de vermelding van het land. Bijvoorbeeld in mijn geval: een belgische vlag. Dit geeft wederom een lagere drempel om mensen aan te spreken; en het verhoogd de lokale binding en dus groei (of start) van een lokale community.

Het eten en de snacks mmmm. Opvallend was het grote aanbod aan fruit en verscheidenheid aan gezond lekker eten. Ook de kleine koekjes en cakejes tussendoor waren goed gezien. Was je vegetarier, hallal of kosjer; het was allemaal voorzien. Het was duidelijk te merken dat ook de locatie-medewerkers dit type van events gewoon zijn.

Spaanse vertaling in real-time. Naast het podium stond een klein houten kotje waarin 2 vertalers zaten die het engels omzette naar het spaans. Ik kan me niet inbeelden hoe moeilijk dit vak is; het lijkt me dan ook nog extra moeilijk als het om technisch vakjargon gaat. In de receptie-hal konden de spaanse deelnemers hun ontvanger een headset afhalen. Ik heb me even afgevraagd om deze real-time vertaling haalbaar is voor een WordCamp België… maar het prijskaartje ligt naar mijn vermoedens wel héél hoog. Thumbs up voor die vertalers.

Afronden.
WordCamp Europe 2015 is na 2 edities echt wel volwassen geworden.
Elk detail vond ik gewoon qua organisatie goed zitten.
Bedankt aan de sponsors, organisatie team, sprekers en vrijwilligers.