WordPress media bibliotheek: werken met folders

De media WordPress bibliotheek is geen bibliotheek maar een doolhof. In een bibliotheek heb je namelijk categoriën; de boeken staan opgedeeld per genre of alfabetisch. Een boek zoeken in een bibliotheek is eerder rustgevend want je ontdekt ook andere boeken. En bovendien het is altijd stil in een bibliotheek; maar dat terzijde.

Teveel foto’s geeft geen overzicht in je media library.

wordpress-media-folders-4

Als je een WordPress website hebt met maar enkele pagina’s en enkele foto’s dan is er geen probleem. Maar wat als je duizenden foto’s hebt ? Wat als je op je website foto albums bijhoudt van klanten/bezoeker die je er na 2 jaar ervan af wil zwieren ?
Met de standaard WordPress installatie en media bibliotheek is dit niet simpel; je hebt geen enkel overzicht.

Op zoek naar een plugin voor Media Folders

Ik ben op zoek gegaan naar een geschikte plugin; en gevonden bij Joomunited: WP Media Folder.

Dankzij deze plugin kan je onbeperkte mappen en submappen maken. Technisch gezien worden deze mappen gekoppeld als een “taxonomie”; zoiets als een ‘tag’, maar dan mooier visueel weergegeven. Hierdoor blijft het fysieke adres van je opgeladen bestand blijft nog altijd hetzelfde als voorheen: domeinnaam.com/wp-content/uploads/2015/06/bestand.jpg. Je gaat de naam van de map dus niet terugvinden in het fysieke pad.

Overzichtelijke hoofdmappen

wordpress-media-folders-3

Onbeperkte submappen

wordpress-media-folders-1

Snel mappen bijmaken

wordpress-media-folders-2

 

De oplossing is er dus. Al kan je de vraag stellen of dit geen standaard optie zou moeten zijn. Ik zou direct fan zijn als dit een nieuwe feature word in WordPress.

De plugin WP Media Folder kan je kopen bij Joomunited.